Kervanın ne kadarı yolda?
Güncelleme tarihi: 7 Kas 2018
Atasözleri hep ilgimi çekmiştir. Özellikle birbiriyle tezat düşen atasözleri yakalayınca pek eğlenirim. Örneğin en sevdiklerimden biri; "İyilik yap, denize at." ile "İyilikten maraz doğar." Peki şu nasıl; "Fazla mal göz çıkarmaz." ile "Azıcık aşım, ağrısız başım." Biri beni durdursun yoksa yazının devamı Hayata Dair Yazılarım bölümüne kaymaya başlayacak. Durumsallık ve dengede kalış sadece özel hayatımızda değil iş hayatımızda da içselleştirdiğimiz konulardan olmalıdır.
Yazıma verdiğim başlıkta "Kervan yolda düzülür." atasözünden esinlendim. Çünkü her zaman kervan yolda düzülmeyebilir veya kervanın tamamı bazen yolda bile değildir. Bu kervan işini yolda mı adam etsek yoksa çıkmadan mı kısmına gelmeden çok önce ortada bir kervan var mı, varsa gerçekler ile algılar arasındaki farklar, kervanın geleceği ile ilgili hayallerimiz gibi uzayan başlıklar listesini tartışmakla başlamak gerekir. İşte yazımın ana fikrini ilk paragrafta verdim.
Biraz daha gerçek örneklerden gidelim ne dersiniz?
Uluslararası bir firmanın XX Türkiye ofisinde yöneticisiniz. Ya da 1969'dan günümüze XXoğulları firmasında görev almaktasınız. Bu hiç farketmez. Yeni bir proje siz evde yokuz diye bağırsanız da geldi çattı kapınızda. Adı
İlerleyemeyen, geride kalmaya mahkumdur. Bunu kim söyledi bilmiyorum.
Bu söz bana ilerlemenin sonu olmayan bir eylem olduğunu ve bunu başarmak için tabiatı itibarı ile "süreklilik" gerektirdiğini düşündürüyor. Geride kalmanın bedelini ödemek istemek istemiyorsanız, ilerlemelisiniz. Uzman olduğum konularda danışmanlık hizmeti veriyorum.
